ŞAHİN TEKNİK TASARIM



Join the forum, it's quick and easy

ŞAHİN TEKNİK TASARIM

ŞAHİN TEKNİK TASARIM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ŞAHİN TEKNİK TASARIM


ONEMLI; Buraya Mesaj Atmak Icin Lutfen BURAYA TIKLAYINIZ

SolidWORKS, 3DS MAX,MasterCAM Bölümlerine acilen moderatör aranıyor.Başvurmak için tıkla


                  
                    Ayda 1000 mesaj yollayana AVEA faturasız hat hediye!!

    Frezeleme özellikleri

    SAHİN
    SAHİN
    Admin


    Erkek
    Mesaj Sayısı : 806
    Yaş : 44
    Nerden : DENİZLİ
    İş/Hobiler : tornacı
    Rep Puanı : 1474
    Rep gücü : 6
    Kayıt tarihi : 25/12/07

    KONU Frezeleme özellikleri

    Mesaj tarafından SAHİN 2011-03-26, 20:40

    FREZELEME
    7.1.İşlemin Özellikleri

    Frezeleme, kesme hareketi takımın kendi ekseni etrafında dönmesi ve parçanın ilerleme hareketi yapması ile gerçekleşen bir işlemdir (Şekil 7.1). Freze adını taşıyan ve çevresinde diş denilen bir çok kesme ağzı bulunan takım, esas çok ağızlı takımdır. Bundan dolayı frezeleme, prodüktivitesi oldukça yüksek olan bir işlemdir.

    Frezeleme ile düz yüzeyler (Şekil 7.1a,b), çeşitli kanallar ve yuvalar (Şekil 7.lc,d,e,f,g), şekilli yüzeyler (Şekil 7.lh) işlenir; vida (Şekil 7.1i) ve dişli çarklar (Şekil 7.lj) açılır.

    Freze takımları çok çeşitli olmalarına rağmen sapsız (delikli) (Şekil 7.1a,b,c,d,e) ve saplı olmak üzere iki gruba ayrılabilirler. Sapsız frezeler silindirik (Şekil 7.la,b) veya disk (Şekil 7.lc,d) şeklinde olabilirler. Yöntem olarak çevresel (Şekil 7.la) ve alın (Şekil 7.lb) frezeleme olmak üzere iki yöntem vardır. Her iki yöntemde kullanılan takımlar silindirik olmakla beraber çevresel frezeleme, dişleri yan yüzeyde bulunan silindirik freze: alın frezeleme dişleri alın yüzeyde bulunan alın freze ile gerçekleşir.

    Frezeleme işlemi, freze denilen tezgahlarda yapılır. Freze tezgahları takımı taşıyan ve malafa denilen elmanın konumuna göre yatay ( Şekil 7.2a.b) ve dikey ( Şekil 7.2d) freze olarak iki gruba ayrılabilirler. Yatay freze ( Şekil 7.2b): Temel plaka, hız ve ilerleme dişli mekanizmalarını taşıyan kolon, tabla gövdesi ve parçayı taşıyan tabla gibi ana elemanlardan meydana gelir. Ayrıca malafayı desteklemek için gövdeye bağlı bir konsol da bulunur. Malafa tezgahın ana miline bağlıdır. Şöyle ki motordan alınan dönme hareketi ( Şekil 7.2c), V vites kutusunu ana mile ve buradan malafaya verilir ve takımın dönmesini sağlar. İlerleme hareketi elde edebilmek için, V vites kutusundan alınan hareket, I ilerleme vites kutusundan kardan miline ve buradan tablaya bağlı olan sonsuz vida ( veya cıvata) mekanizmasına ulaştırır. Sonsuz vida ( veya cıvata ) mekanizmasının yardımı ile dönme hareketi öteleme hareketine dönüştürülür ve tablanın parçayla hareketi sağlanır. Bağlantı halinde bulunan V ve I vites kutuları, dönme ile ilerleme hareketi arsında bir uyum sağlarlar. Şöyle ki, takımın tam bir dönme hareketine karşılık parça belirli bir s (mm/dev) ilerleme hareketi yapar. Kesme derinliği ayar hareketi elle veya mekanik olarak tablanın yukarı aşağı hareketi ile gerçekleşir. (Şekil 7.2b). Ayrıca yine ayar hareketi olarak tabla, tabla gövdesi üzerinde enine hareket (kolona yaklaşma ve uzaklaşma ) yapabilmektedir. Yatay freze tezgahlarında silindirik freze kullanılır. Dikey frezenin ( Şekil 7.2d ) yatay frezelere göre farkı malafanın dikey olmasından ile gelmektedir.

      Similar topics

      -

      Forum Saati 2024-05-08, 10:26